אפריקה משמשת מוקד עניין למשקיעים וחברות ישראליות במגוון תחומים, ביניהם חקלאות, תשתיות טכנולוגיה וביטחון. היא אמנם סובלת מבעיות שונות ומגוונות, עם זאת היא קרקע פורייה להזדמנויות.
ריבוי החברות הפועלות באפריקה מטעה במקצת ונותן את התחושה שכל מי שחפצה נפשו לפעול באפריקה, רק צריך להגיע ולהציע את מרכולתו.
רבים נוכחים לדעת שלא בדיוק כך הוא הדבר.
ראשית, קיימים הבדלים בין מדינות מערב אפריקה, דרום אפריקה מרכז אפריקה ומזרחה.
ההבדלים נובעים בין השאר מהתרבות המקומית, אופי השלטון, דרך מימוש העסקים, הצרכים השונים ועוד.
כמי שמתמקד בעיקר במזרח אפריקה, אוכל לציין כי גם בין מדינות החולקות את אותו האזור קיימים פערים רבים בכמות ההזדמנויות העסקיות, תרבות העסקים, המודעות המקומית לצרכים ולפתרונות וכמובן פוטנציאל השוק במונחי תחרות.
בשנים האחרונות ניכרים שינויים רבים בשווקים השונים במזרח אפריקה.
הסינים פועלים באופן אגרסיבי מאד להשיג עסקאות משמעויות בתחומי התשתיות והטכנולוגיה. החברות הסיניות פועלות בחסות הממשלה הסינית וניתן לראות עסקאות רבות הממומנות על-ידי הממשל הסיני, אשר מצד אחד עשוי לסבסד את החברות הסיניות על מנת שיוכלו לעבוד במחירי ריצפה ומצד שני לממן את הפרויקט עבור הלקוח הסופי עם פירעון ארוך טווח, כמו גם שתי האפשרויות יחדיו.
התחרות גדלה עשרות מונים. אם למשל, לפני מספר שנים היו ניגשות למכרזים מסוימים ארבע עד חמש חברות באותו התחום, ניתן היום לראות כי לעיתים מתמודדות באותו מכרז 20 ויותר חברות. יש שיאמרו כי כך הוא בכל מקום, אך ניתן להבין זאת יותר אם מכירים את התרבות המקומית והשפעותיה.
השפעת הפוליטיקה המקומית על הביזנס
הפוליטיקה המקומית בכל מדינה משפיעה רבות על הפעילות באותה מדינה אך גם על הסובבות אותה.
להלן מספר דוגמאות:
בטנזניה החליטו השלטונות כי יורידו את כמות אישורי העבודה לזרים. הדבר גרם להאטה משמעותית כמעט מיידית בתנועה במשק הכלכלי הטנזני, אשר ממילא היה נתון בהאטה מסוימת אשר החלה לקראת סוף 2016.
ברואנדה, קיבל הנשיא 98% מסך קולות המצביעים. זהו נשיא מאד ריכוזי ושליטתו היא לא רק במערך הממשלתי והציבורי אלא גם בשוק הפרטי, מה שמשפיע מאד על הכניסה לשוק זה.
בקניה, 2017 הייתה שנת בחירות. מחודש מאי, 2016 ניתן היה להבחין כי המשק האט מאד את פעילותו, הן במגזר הממשלתי והציבורי והן בשוק הפרטי. כתוצאה מערעור על תוצאות הבחירות ב אוגוסט, נערכו בחירות נוספות באוקטובר. שנת הבחירות נסתיימה בגרעון רב עם הפסדים של כ-7 מיליארד דולר כתוצאה מהבחירות.
שנת 2018 החלה באופן טוב יותר, אלא שעד שפורסם התקציב לקראת יוני 2018, גופים רבים חששו לקבל החלטות אשר ייצרו התחייבויות כספיות חדשות.
מאבקי הנשיא הקנייתי בשחיתות הציבורית החלו במהלך חודש יולי 2018, בעיקר במשרדים הכפופים לסגן הנשיא. הדבר התפרש כמאבק כוחות בין הנשיא לסגנו ויצר שוב האטה מסוימת עקב החלפת הנהלות מכהנות בארגונים מובילים מסוימים, המהווים סמן ימני להתנהגות המשקית.
ככלל, התנהלות המגזרים הממשלתי והציבורי בקניה משפיעה רבות על ההתנהגות העסקית במגזר הפרטי.
הבנת פערי התרבות
גורם משפיע נוסף על היכולת לפתח עסקים באפריקה היא הבנת פערי התרבות.
אציין כאן מספר פערים, אשר אודה בפה מלא, כי טרם הגיעי לאפריקה לא הבנתי אותם, אף כי התנהלתי בעבר במקומות שונים בעולם.
התנהלות שבטית היא קו מנחה בעולמות התוכן השונים בקניה. ישנם בקניה 43 שבטים אשר חלקם בידלו עצמם באמצעות התיישבות משותפת באזורים מסוימים, שפה מקומית וקיום עסקים במסגרת מסגרות ספציפיות מאד. ניתן לראות, כי בבחירות הכלליות התפלגות המצביעים תהיה די קרובה להתפלגויות השבטיות.
אמנם השפעה זו אינה מקבלת ביטוי רב בעיר ניירובי, שהינו מטרופולין העסקים הגדול בקניה, אך גם בניירובי נתקלתי במקומות עבודה אשר האינטרס שלהם בהעסקת עובדים או פיטוריהם כמו גם יצירת קשרים עסקיים, נובע מעצם מוצאם השבטי.
אמנם השפה הראשונה בקניה היא אנגלית, אך לשפה הסווהילית, יש ניבים רבים.
קצב ההתנהלות בקניה בפרט ובאפריקה בכלל הוא איטי מאד. למרכיב הזמן יש פחות חשיבות. כתוצאה מכך, תהליכים רבים, בעיקר בתחומי הפרויקטים ותהליכי מכירה, דורשים מעקב וליווי צמודים. בהיעדר מעקב וליווי צמודים, תהליכים רבים מתמסמסים ורבים מוצאים עצמם כמי שבזבזו זמן ומשאבים ללא תוצאות או בחריגה רבה בלוחות הזמנים ובתקציבים שתכננו.
מדיניות אי לקיחת אחריות מאד נפוצה באפריקה בתחומים של קבלת החלטות, יוזמה ופרואקטיביות. יחדיו עם גורם ההתנהלות האיטית משהה תהליכים רבים וגורמת לעיתים להחלטות שעשויות להיתפס כלא רציונליות בעליל.
גורם אחרון שאציין, הינו תהליכי בניית האמון הנדרשים על מנת לקיים עסקים באופן נאות. פעמים רבות נתקלתי באנשים שתחושתם הייתה “הנה, אני כבר סוגר עסקה”, אך התבדו בענק. בקניה תקבל תמיד תחושה של הכנסת אורחים ולבביות רבה בתקשורת, אך אין זה מעיד כהוא זה על הרצון והמוטיבציה האמתיים לקיים עמך או חברתך עסקים.
המבחן הוא תמיד במקומות אחרים ופעמים רבות על בסיס אישי.
במאמר הבא אתייחס לאתיופיה אשר במובנים רבים רואה עצמה שונה ולפיכך מתנהלת באופן שונה.
רוצים לשמוע עוד? איך גם אתם יכולים לייצר חדשנות ויזמות אצלכם במגרש הביתי? דברו איתנו!
אודות המחבר: ליאור רותם
Sales Director, מומחה בתחום ה-IT ו-Cyber Security.
מתגורר ופועל בקניה כבר מעל לשנתיים, משמש כמנהל מדינות.