מתן וגל, רק בני 26 וכבר בדרך לכבוש את העולם, או לפחות את עולם קופסאות השימורים. חברת drycan שבבעלותם פיתחה רשת סינון נוזלים מפלסטיק המאפשרת סינון נוזלים ללא פציעה או לכלוך. חווית הקמפינג מעולם לא הייתה נוחה יותר. ראיון אישי עם שני היזמים הצעירים שהצליחו בשוק השימורים
נתחיל בהיכרות.
פגשתי את מתן וגל , בני 26 יחד מאז הילדות גרים ברמת החייל כל חייהם. שנים שהם אחד, ניכרת התאמה והשלמה בכל משפט. בחרתי וראיין אותם ולהגיש לכם את הדברים כלשונם. לא נגענו. תיהנו.
הגשמתם את החלום של כל אדם מהיישוב, שאומר ״יש לי המצאה, יש לי רעיון״ מרביתנו לא עושים עם זה הרבה, אתם הפכתם את זה למוצר. אם אתם צריכים לשים את האצבע על הדבר שהביא אתכם להצליח – מהו הדבר?
גל: דבר ראשון, הרבה נחישות. לפתח מוצר שהוא מסוג זה משימה מאוד מורכבת. המורכבות לא מגיעה דווקא מהצד הטכנולוגי, כיוון שהמוצר מסוג Low tech פשוט. האתגר היה בעיקר עסקי.
הצורך לשכנע מנהלי מפעלים שרגילים לייצר 600 פחיות בדקה להשקיע דווקא ברשת שלך. זה האתגר.לשכנע אותם היה מאתגר במיוחד כיוון שהיום בעידן של מדפסות תלת מימד, קל מאד להדפיס רשתות. הדבר השני הוא הרצון להגשים את החלום- להפוך את המוצר לסטנדרטי בעולם הפחיות
מתן: בהפיכת רעיון למוצר יש המון עליות וירידות. המפתח הוא לדעתי האנשים, השותפים שלך בדרך. בהתחלה אתה לבד וקל לעצור באמצע ומה שעוזר זה שותפים שדוחפים קדימה ואנשים טובים בדרך שגרמו לנו להמשיך ולא לוותר. היו מצבים בהם היינו מאוד קרובים לעצור. זה מסע ארוך ולכן יש להצטייד באנשים הנכונים.
יזמים תמיד מתמודדים עם הדילמה של לחשוף או לא לחשוף את המוצר. עניין הסודיות. איך התנהלתם בהקשר הזה?
גל: מתן מאמין בלחשוף ולקבל כמה שיותר פידבקים כדי לדעת אם המוצר שווה. לעומתו אני הרבה יותר שמרן, כן יש לי את החשש שמישהו ישמע והדברים יתגלגלו. אחרי שהפטנט נרשם וקיבלנו את החותמות ידענו שאפשר לדבר ולהציג לתקשורת ולעשות את הראיון הזה.
מתן: הנחת יסוד היא שאתה לא יודע הכל ואנשים יכולים להדליק לך נורות שאצלך הן לא דולקות. כל אחד יכול להעתיק ויש המון דרכים להרים מיזם באוויר. עם זאת הערך המוסף של קבלת הפידבק עולה על הפחד. הפתרון שלנו היה לחכות עד רישום הפטנט דווקא בגלל שהוא Low tech.
בתוך כל הליך הפיתוח, מה הדבר שהכי הפתיע אתכם?
מה שהפתיע אותנו הוא שהלך הרוח שונה מאיך שהופיע ״על הנייר״ . בתעשייה השמרנית של פחיות שימורים נתקלנו באנשים לא פתוחים. ולכן זה לקח הרבה זמן. אנו רצים עם זה כבר שלוש וחצי שנים. צריך הרבה אורך רוח.
מה החזיק אתכם?
גל: החברות שלנו, אנחנו חברים מגיל מאוד צעיר. מכירים את החסרונות והיתרונות אחד של השני, הייתה לאורך כל הדרך כימיה.
מתן: אני מסכים. נקודה נוספת הייתה גיוס של חצי מיליון דולר ממשקיע פרטי שהכרנו דרך קשר שלנו. מעבר לכסף הוא גם סיפק ערך מוסף בתור אסטרטג ופעיל בחברה.
מי הוא המשקיע?
הוא אוהב להיות מתחת למים. הוא לא רוצה ששמו ייחשף לתקשורת.
גייסתם אחרי שנה וחצי. כמה זמן חיפשתם?
שלושה חודשים. קיבלנו כמה הצעות לפני אבל רצינו לבחור את האדם הנכון. משקיע הוא שותף.
הצלחתם להביא חידוש לשוק שלא הייתה בו חדשנות 25 שנה. יש לדבר הזה הדים גם בעולם?

אנחנו רוצים לעשות פיילוט בארץ ואז לצאת לעולם. כרגע יש לנו כמה פניות מטורקיה ומאירופה. דווקא בגלל שהתעשייה שמרנית שומעים ופונים אלינו.
האם בחנתם אסטרטגיות חדירה נוספות לשוק חוץ משיתוף הפעולה עם חברת קניאל?
קניאל הוא מפיץ של חברות הפח. אנחנו מעוניינים להגיע גם לממלאים בצורה ישירה אבל בארץ אין לזה ערך גדול כי המספרים קטנים. אנחנו עדיין מחכים לאדם שמאמין במוצר וידע לקשר ולחבר לארצות הברית.
מה הצעד הבא ? האם מתוכננת חדירה לשווקים בחו״ל?
בשלב זה, טורקיה, מערב אירופה לאחר מכן, לאחר הצלחת הפיילוט, ארצות הברית והעולם.
האם החברה שלכם מתכוונת להיות חברה של מוצר אחד או שאתם מתכוונים להרחיב את פורטפוליו המוצרים?
יש לנו כמה מוצרי המשך שמדבר גם על צנצנות זכוכית וגם הרחבה של המוצר הקיים. לא נהיה שחקן של מוצר אחד.
מה הם שלושת התכונות החשובות ביותר על מנת להיות יזם מוצלח בעיניכם?
- שאפתן ולחלום בגדול
- להאמין בעצמך וברעיון שלך למרות שתמיד יהיו אנשים שינסו להוריד אותך מזה
- אורך רוח סבלנות וחברים בדרך.
המוצר שלכם ידידותי לסביבה?
המוצר עשוי פוליפרופילן – מתכלה וממוחזר. נושא איכות הסביבה חשוב לנו מאד ואנו מכוונים אותו להיות מוצר המשך ולא בהכרח ילך לפח. המשך יבוא……
האם תוספת המוצר הביאה לעליה במחיר קופסאות השימורים לצרכן? ואם כן בכמה?
כן. בין 10 ל-20 אגורות. מי קובע את זה? חברות הממלאים (בית השיטה, יבנה וכו’) וחברות השיווק – רמי לוי, מגה וכו’. כולם גוזרים קופון.
האם בחנתם את האפשרות לייצר מוצר שהוא ״מתלבש״ על קופסאות השימורים ולא חלק אינטגרלי מהקופסא. מוצר כזה אולי לא היה מגיע לכל בית בישראל, בכל קופסא, אך היה רב פעמי.
בחנו אופציה זו אך זה לא עניין אותנו כיוון שהחוויה של לפתוח ולנקז לא קיימת . בנוסף, יש מוצרים כאלה בשוק.
היכן תהיו עוד עשר שנים?
מתן: רוצה להיות הבעלים או לנהל את אחת החברות הגדולות בשוק.
גל: הייתי רוצה שנהיה הבעלים של החברה הגדולה בשוק ושננהל אותה.
מה תעשה החברה שלכם?
פיתוח מוצרים. יש לנו את הניסיון של לקחת רעיון ולהפוך למציאות. זה ידע שווה הרבה והתחום שלנו החזק הוא הוצאה לפועל של דברים.
הרעיון שלכם שווה מיליונים? אפשר לומר שאתם מיליונרים?
מתן נזהר במילים שלו כשמדברים על הצלחה ופריצה של המוצר.
מתן: אני אוהב להצליח ואז לדבר. לעבוד שקט להביא תוצאות ולהיות מיליונרים עד גיל 30, אז יש לנו ארבע שנים טובות לעבוד.
משהו לסיום?
מתן: להמון אנשים יש רעיונות מקטנים ועד גדולים של פיתוחים .תדעו שדלת פותחת דלת ומה שחשוב זה תמיד להמשיך קדימה.
אנחנו התחלנו עם ארגון מסיבות בעבר, היינו אלופים בזה, זה פתח לנו את הדלת ל- drycan לסיכום, אסור לשמור במגירה רעיונות, צריך להמשיך לעשות.
גל: החכמה הגדולה היא לקום אחרי שנופלים, מה שמאפיין ועושה הבדל בין יזם לבין ממציא. מי שדבק במטרה ינסה שוב ושוב עד שיצליח ויפרוץ דרך.
לסיכום, תענוג לפגוש יזמים צעירים חדורי אמונה, דבקות במטרה, התמדה ונחישות. זה עובד. נקודה.
פתרונות יש למכביר. רעיונות טובים יש פחות.